Vagnmodeller
Jämfört med för bara några år sedan finns det idag många olika typer av barnvagnsmodeller som är mer anpassade efter barnets olika utvecklingstadier och olika typer av användningssituationer. På denna sida redogör vi för de vanligaste barnvagnsmodellerna :
Liggvagn
När man ska välja barnvagn till sitt spädbarn så finns det mycket att tänka på. Viktigt är att barnet ligger bra och att barnvagnen tål den hantering ens vardag kräver. För spädbarn behöver man en liggvagn så att barnet kan ligga bekvämt under färden och också sova gott i den då det vanligtvis är sövande för bebisar att åka vagn. Den första barnvagnen måste ha fullt liggläge (därav namnet liggvagn) så att barnets rygg kan slappna av, samtidigt ska bäddningen (madrass eller mjuklift) naturligtvis vara i lagom temperatur och mjuk och skön.
Det är bra om vagnen är fjädrad så att barnet kan gungas och vaggas samtidigt som det åker, det hjälper barnet att slappna av och trivas i sin vagn. Att ens bebis tycker om sin barnvagn är en stor hjälp för nyblivna föräldrar som behöver ta sig runt.
En annan viktig aspekt är att barnvagnen är vänd så att ditt ansikte möter barnets, åtminstone under de första sex till åtta månaderna. För barnet är det tryggt och rogivande att kunna se sin mamma eller pappa från vagnen och är barnvagnen framåtvänd så blir det för många intryck som kan stressa den nya lilla människan.
Ska man använda liggvagnen till terrängkörning bör man satsa på en robust vagn med tyngd och fyra grova hjul så att den tål lite tuffare hantering. Om man å andra sidan mest ska köra barnvagnen i stadsterräng så är en nättare variant som får plats i trånga hissar och caféer ett mer passande val. Trehjulingar har blivit populära under senare år, men de lämpar sig mer för stadsmänniskor som inte behöver så mycket lastyta och som prioriterar en liten och smidig vagn framför en robust och slittålig.
Det finns även barnvagnar för sportiga människor, dessa vagnar är oftast trehjulingar och utformade för att klara av att man jogger/springer med dem, se bara till att sela fast dig i vagnen, skulle du tappa kontrollen. Riktigt bra sprintervagnar har ett högt andrahandsvärde.
Sittvagn
När ens barn har lärt sig att sitta brukar det inte finnas någon återvändo, då vill det sitta upp och se sig om i världen hela tiden, förutom möjligtvis när det sover. Många liggvagnar kan idag bli sittvagnar när liggvagnstiden är förbi, och sittvagnen ska kunna fällas ner i fullt liggläge så att det lilla barnat kan slappna av när det behöver sova. Det finns en hel del människor som gör den kompromissen idag att köpa en stabil sittvagn från början och komplettera den med en mjuklift. Nackdelen är att sittvagnen som liggvagn är lägre än en vanlig liggvagn, men å andra sidan vägs det upp när barnet blir tyngre och vagnen ska börja användas som sittvagn.
Sittvagnar kommer i mängder av olika utföranden och storlekar, vad som passar dig, ditt barn och er livsstil bäst kan bara ni avgöra. Ska du använda sittvagnen mycket? Då behöver du en som håller hög kvalitet. Ska du köra mycket i trånga miljöer och använda den i hissar och på bussar och tåg? Då behöver du en nätt och smidig sittvagn som gärna går lätt att fälla ihop. Ska du ut och gå med vagnen i grov terräng? Då behöver vagnen vara stabil och ha slitstarka hjul och gärna lite gung.
Många föräldrar går idag direkt från liggvagn till sulky, vilket kan funka om sulkyn är av kraftigare sort och barnet stabilt, men en riktig sittvagn är egentligen skönare för barnet mellan 6 mån – 1 år. Dessutom är sittvagnen att föredra för föräldrar som behöver använda den som avlastning vid t ex matshopping o dyl, då är sulkyn ofta för klen.
Duovagn
Duovagnen är den mest kompletta vagnen som finns på marknaden. Den består av ett chassi, en liggdel och en sittdel och ska kunna följa med i barnets utveckling ända tills barnet själv går eller möjligtvis bara behöver en liten sulky. När barnet är nyfött fungerar duovagnen som en liggvagn, med en liggdel som oftast bäddas med madrass. När barnet växer och blir ca 6-8 månader och vill sitta upp större delen av tiden så byter man helt enkelt ut liggdelen mot en sittdel och vips så har liggvagnen blivit en sittvagn.
Duovagnen är i teorin den perfekta vagnen, och i verkligheten är den också bra, särskilt om man behöver en rejäl vagn som ska tåla år av användning. Nackdelen är att duovagnarna oftast tillhör den tyngsta kategorin vagnar, så den lämpar sig sällan för familjer som är ute efter en smidigt vagn. Många som köper en duovagn tycker att den är alldeles underbar som liggvagn, men när den använts som sittvagn ett tag så brukar man bli sugen på något lättare. Inte bara är duovagnen av tyngre sort, den är ofta också betydligt högre än vanliga sittvagnar och sulkys, vilket är ganska avgörande när barnets vikt ligger på 12-15 kilo och man ska bära det i och ur vagnen flera gånger om dagen.
För dig som funderar på att köpa en duovagn tänk på följande:
- Kommer du att vilja ha samma vagn under hela barnets vagntid?
- Har du rymligt bagageutrymme så att vagnen får plats?
- Får duovagnen plats i hissen?
Om inte så kanske duovagnen inte är något för dig. Men lever du rymligt utan för många trappor och vill ha en praktisk vagn som håller länge så är duovagnen det ultimata valet.
Kombivagn
En kombivagn är en kombinerad ligg- och sittvagn. Kombivagnen är en bra investering för den som vill kunna använda sin vagn länge. När spädbarnet lär sig att sitta kommer nyfikenheten att vara väldigt drivande. Barnet vill sitta upprätt och se sig omkring och blir i regel mycket irriterat om det tvingas ligga ner under promenaderna.
En kombivagn köper man med en liggdel att använda till det lilla spädbarnet och en sittdel som man installerar när barnet kommer upp i åldern då det hellre sitter än ligger.
Det är bra om kombivagnens sittdel är fällbar så att man kan låta barnet ligga ner när det somnar. Det är också en fördel om sittdelen kan vändas åt båda håll då vissa barn föredrar att se sin omgivning medan andra hellre vill behålla den trygga utsikten av mamma eller pappa.
Tvillingvagn/Syskonvagn
Att inom kort tid gå från att ha ett barn till att ha två, eller att få två barn på en gång kan vara väldigt omvälvande för förälderar. Ens liv förändras drastiskt och plötsligt måste vardagen ha rutiner och praktiska hjälpmedel för att få allt att gå ihop. Med ett barn kan man ta saker och ting lite som de kommer, men med två små behöver man mer ordning, både för föräldrarnas skull och barnens.
Ett moment som alltid är bökigt för flerbarnsföräldrar är att ta sig runt. Med ett barn är det bara att sätta det i vagnen och gå iväg, men man kan ju inte köra omkring med två vagnar. Och är båda barnen under tre år så kommer det inte på frågan att låta dem gå själva – då kommer man inte någonstans!
Idag finns det dock vagnar för just dessa familjer. De kallas oftast syskonvagn eller tvillingvagn. De kommer i många olika utföranden, för att passa olika familjers behov. Hur man än gör så blir en syskonvagn alltid lite större och klumpigare än enbarnsvagnar, men det är inte så mycket att göra åt.
Det finns syskonvagnar där barnen sitter bredvid varandra och de där de sitter framför/bakom/mittemot varandra på längden och även de där barnen sitter snett över/under varandra. Den sistnämnda varianten är den smidigaste, men många gånger tycker barnet som sitter under sitt syskon att det är tråkigt att inte kunna se något av sin omgivning. Vagnen där syskonen sitter på bredden är den som mest liknar den klassiska enbarnsvagnen, men kan bli svår att få igenom trånga passager då den måste ha en viss minimibredd som ändå brukar bli ganska bred.
Syskonvagnen där man placerar barnen ett efter ett annat gör att vagnen blir lång, å andra sidan slipper man den besvärliga bredden. På många av dessa vagnar kan barnen placeras mittemot varandra vilket kan vara roligt för dem.
För tvillingvagnar ser naturligtvis sätena likadana ut, men för syskonvagnar ska man kunna använda den ena sitsen som liggdel och den andra som sittdel så att vagnen ska passa båda barnens åldrar. Syskonvagnar finns i olika modeller, allt från kombi/duovarianter till lättare sulkys.
Sulky
En sulky är en utmärkt barnvagn när barnet blir större, men ändå inte är tillräckligt stort för att själv gå längre sträckor. Det finns både superlätta sulkys utan tillbehör och riktigt avancerade sulkyvagnar som har fullt liggläge, kaffehållare, suflett och massor av plats att lasta saker. Vilken typ av sulky man bör köpa är upp till hur man vill använda den. Ska man på solsemester och inte vill släpa med sin stora vagn kan en nätt sulky vara ett mycket bra kompliment. Kombinera med ett litet parasoll om det inte finns suflett bara. Vill man å andra sidan byta ut sin kombivagn mot en sulky så är det bättre att satsa på något mer robust. De små sulkyvagnarna kostar bara några hundralappar medan mer avancerade sulkys kan kosta flera tusen.
Sulkyvagnens kännetecken är dess flexibilitet, att man lätt ska kunna fälla upp och ihop den, men samtidigt ska den vara stabil och helst tåla flera år av daglig användning. Får man tag på en bra sulky kan det bli en ovärderlig hjälp för ett par år framåt.
Tvillingvagn/Syskonvagn
Att inom kort tid gå från att ha ett barn till att ha två, eller rent av att få två barn på en och samma gång är väldigt omvälvande för en förälder. Ens liv förändras drstiskt och plötsligt måste vardagen ha rutiner och praktiska hjälpmedel för att få allt att gå ihop. Med ett barn kan man ta saker och ting lite som de kommer, men med två små behöver man mer ordning, både för föräldrarnas skull och barnens.
Ett moment som alltid är bökigt för flerbarnsföräldrar är att ta sig runt. Med ett barn är det bara att sätta det i vagnen och gå iväg, men man kan ju inte köra omkring med två vagnar. Och är båda barnen under tre år så är det inte på fråga att låta de gå själva – då kommer man inte att komma någonstans!
Idag finns det dock vagnar gjorda för just sådana här familjer. De kallas oftast syskonvagn eller tvillingvagn. De kommer i många olika utföranden, för att passa olika familjers behov. Hur man än gör så blir en syskonvagn alltid lite större och klumpigare än enbarnsvagnar, men det är inte så mycket att göra åt.
Det finns syskonvagnar där barnen sitter bredvid varandra och de där de sitter framför/bakom/mittemot varandra på längden och även de där barnen sitter snett över/under varandra. Den sistnämnda varianten är den smidigaste, men många gånger tycker barnet som sitter under sitt syskon att det är tråkigt att inte kunna se något av sin omgivning. Vagnen där syskonen sitter på bredden är den som mest liknar den klassiska enbarnsvagnen, men kan bli svår att få igenom trånga passager då den måste ha en viss minimibredd som ändå brukar bli ganska bred.
Syskonvagnen där man placerar barnen ett efter ett annat gör att vagnen blir lång, å andra sidan slipper man den besvärliga bredden. På många av dessa vagnar kan barnen placeras mittemot varandra vilket kan vara roligt för dem.
För tvillingvagnar ser naturligtvis sätena likadana ut, men för syskonvagnar ska man kunna använda den ena sitsen som liggdel och den andra som sittdel så att vagnen ska passa båda barnens åldrar. Syskonvagnar finns i olika modeller, allt från kombi/duovarianter till lättare sulkys.